Autor: 021.rs

Novi Sad
17.11.2022.
17:40 > 18:16
Novosadski roditeljski portal "Bebac" tražio je danas od premijerke, Vlade Srbije i svih institucija da hitno pristupe rešavanju problema nasilja u školama.
  • Prosvetni penzioner

    18.11.2022 07:48
    PRAVA ŽRTVEodgovor
    U pravu ste koleginice za sve osim za jedan predlog. Suspendovanjem deteta iz nastave ono bi prema svojoj nerazvijenoj svesti bilo nagrađeno nepohađanjem škole. Nemarni roditelji bi ih ostavili da bazaju po gradu.Suspenzija treba da bude unutar škole, gde bi učenici sa nedoličnim ponašanjem učili ali izdvojeni uz nadzor nastavnika, pedagoga i psihologa, uz zadati materijal. Unutar tog materijala bi bili i sadržaji o toleranciji, nenasilju i empatiji, ne samo nastavni sadržaji. Roditelji takve dece bi morali da nadoknade školi troškove ove posebne nastave.
  • E

    18.11.2022 06:57
    E
    E tako prodjete kada se preko stranke zaposljavate! Ucitelj,Nastavnik prvo mora biti psiholog pa tek zvanje koje nosi! Vecina nezna svoj posao da radi i gresi u startu pri zaposljavanju! U zemljama EU su zakoni jos liberalniji za decu ali jako retko se ovakve stvar desavaju! Da bi postao Nastavnik ili Ucitelj izucavas skolu koja dugo traje i debelo si placen! Kakva drzava takvi nastavnici i djaci sve vam je lancano povezano!!!
  • Zan Valzan

    18.11.2022 05:06
    Renesansa
    Bez jake ekonomije,vladavine prava,postovanja normi nema jakog obrazovanja.Finci su prvi na planeti kada je obrazovanje u pitanju,po uredjenosti,funkcionalnosti i rezultatima,ali na tome su radili 100 godina.
    Vazno da smo mi sveti nebeski narod .
    Vidi se danas ko smo i sta smo!
  • R

    17.11.2022 20:57
    R
    Sada se u školama ne bave kažnjavanjem, jer im je to praktično zabranjeno, a roditelji se ne bave vaspitanjem dece, jer ne stižu, ili ne znaju, ili nemaju živaca i sve zbog toga jer ne smeju da kazne dete. Dete ima svoja prava, na koja se stalno poziva,...
    Deca razumeju samo svoja prava, a ne žele da znaju ni da imaju svoje obaveze.
    Pedagozi u školama ne rade svoj posao, nastavnicima je zabranjeno da vaspitavaju decu, pa čak ne smeju ni da nateraju dete, kako ne bi povredili pravo deteta, da ga sasluša,...
    Gospodo, dete se vaspitava nagrađivanjem i kažnjavanjem i to je dovoljno da se radi do njegove treće godine. Posle toga je kasno. Pod kažnjavanjem ne mislim na batine u pravom smislu te reči, nego detetu treba autoritet nezavisno da li je to majka ili otac, neko koga mora da posluša. Samo da znate autorite se ne postiže batinama, ili strahom već poštovanjem, ali i respektom. U početku je respekt, a kasnije poštovanje.
    Dete se kažnjava dok je još malo, kako u budućnosti ne bi zapalo u neke nevolje, ili kako ne bi nastradalo.
    Gospodo sa vašim zapadnoevropskim vrednostima zaštite prava deteta gde su dozvoljene razne gluposti za ove generacije je kasno, tako da jedino što ove generacije kolko tolko može dovesti u red je služenje vojnog roka i za mladiće i devojke u trajanju od najmanje 6 meseci. Tu će bar naučiti poštovanje hijearhije, starijih, pametnijih,... ali i kako da se zaštite, naučiće da pričaju sa ljudima a ne sa računarom,...
  • nastavnica

    17.11.2022 20:37
    prava žrtve
    Evo jedan primer kako je sistem to uredio. Imate slučaj gde jedan učenik drugog učenika davi. Niko od nastavnog osoblja ne sme da ih fizički razdvaja. Učenik koji je davljen ne sme da se fizički brani nego mora VERBALNO. Smešno, ne , užasno je stanje!I onda pomoć pedagoško psihološke službe dobija učenik koji vrši nasilje, pa se lamentira zašto je on takav, kako da mu pomognemo....i slično. O žrtvi, niko ne vodi računa. Žrtva dobije sugestiju da proba da razume, da bude tolerantan, da prašta. I sa kakavim osećajem se to dete vraća kući i sutra ponovo ide u pkolu znajući da su u fokusu najgori djaci. Nastavnik, šta god učenik radio, ne sme da ga udalji sa časa. Moj predlog je da se deca suspenduju iz škole, nedelju, dve, mesec dana. U tom periodu dobijaju materijale ali samostalno uče. Vidim da se apeluje da nastavnici dobiju status službenog lica, ne, ne treba nam to, trebaju nam procedure koje nasilnike udaljavaju iz kolektiva, zbog prava na bezbednost i prava na neometani rada i učenje svih ostalih učenika.
  • Lelica

    17.11.2022 20:09
    Nije sve tako jednostavno
    I nastavnici treba da imaju imaju autoritet i integritet. Nije sve u fizičkoj nadmoći, deca poštuju osobe sa integritetom. I tačno znaju kod koga mogu kako da se ponašaju. Mnoge je moja svekrva prevaspitala u srednjoj poljoprivrednoj. Reč nisu smeli da joj kažu sa njenih 1,50cm. Zvali su je Emilija i užasno je poštovali.
    Nasilje uopšte nije sporno, ali ajde malo da vidimo i ko se zapošljava po školama, i ko isto treba da bude uzor deci.
  • Sms

    17.11.2022 19:11
    Ja, pa ja, pa ja!
    Roditelji se bave decom samo kada treba da ih zaštite od "nevaspitanih, nestručnih, nasilnih",... nastavnika i profesora. Sve će im se to vrlo brzo vratiti kao bumerang.
    Sramota me je kad čitam šta se sve dešava u našim školama isključivo krivicom novog sistema (ne)vrednisti koje svi promovišemo od najviših državnih funkciobera, medija svih vrsta i opredelenja i nas roditelja i ko zna čega još.
    Blago nama sa svima nama!
  • Tina

    17.11.2022 18:13
    Roditelji preokupirani svojim poslovima ne bave se decom. Odrastaju generacije koje nemaju prove uzore, ne znaju prave vrednost. Zato nam je tako.
  • Hmmmm

    17.11.2022 17:46
    Je l' ima iko u ovoj državi ko bi da se bavi vaspitanjem, a ne kažnjavanjem? Odakle vam ideja da ćete problem rešiti kaznama? Bilo kakav problem, bilo kakvim kaznama! Kako bi bilo da se roditelji malo pogledaju u ogledalo i pođu od sebe i svoje dece, pa da počnu da rade svoj posao: da se bave decom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna